Tips masak senang, cepat dan sedap untuk ibu yang bekerja
Saya tabik
spring bagi ibu-ibu yang bekerja dan pada yang sama menguruskan
anak-anak, memasak mengemas rumah dan sebagainya. Mereka ini memang
superwomen.. hebat di tempat kerja dan hebat di rumah. Saya dulu bekerja
jugak tapi ada bibik. So, tak payah cerita la kan. He he he...
Saya sekarang
bekerja dari rumah. Tetapi masih juga mengamalkan tips ini kerana ianya
mudah dan senang. Jadi saya boleh memberikan masa yang lebih kepada
kerja-kerja 'office' saya ni.
Ok. Salah satu
aktiviti rumah yang mengambil masa yang banyak iaitu memasak. Tak larat
la nak beli makan kedai ja kan hari-hari. Anak pun naik jemu. Balik keja
nak kena masak. Dah la letih kat office, balik rumah letih nak masak
lagi..tapi demi keluarga tercinta..apa boleh buat kan?
Apa yang ibu
boleh buat supaya memudahkan kerja ibu memasak senang, cepat dan sedap
ialah persediaan bahan-bahan masakan di hujung minggu iaitu :
1. Sambal.
Ibu blend cili
kering, bawang merah, bawang putih, sedikit belacan / udang kering.
Kemudian tumiskan semunya. Masukkan gula, garam. Tunggu smpai kering,
masukkan sos tomato, sos cili. Goreng lagi smpai garing. Bagi rasa semua
ada masam, masin manis. Dahh...siap. Lepas tu simpan dalam peti ais.
Ibu boleh guna sambal ni untuk goreng mee, bihun, masak ikan sambal,
ikan bakar, dan macam-macam lagi lah.
Nak buat sambal petai pun boleh
2. Pes sayur
Untuk masak
sayur pulak, ibu boleh blend siap-siap bawang merah, bawah putih, udang
kering / ikan bilis. Simpan dalam peti. Nak masak sup sayur ke, sayur
goreng ke, guna pes ni je untuk memasak.
3. Sayur-sayuran
Malam sebelum
tidur, ibu boleh basuh dan potong sayur siap-siap dan simpan dalam
peti. Balik kerja esok boleh main campak-campak je.
4. Ikan / ayam / daging
Masa hujung
minggu balik dari pasar, lepas beli bahan-bahan mentah ni, terus basuh.
Pastu bahagi dan pack siap-siap dalam zipper lock atau bekas plastik
kecik-kecik. Kalau ada ikan kembung ka yang nak sedap digoreng, letak
garam kunyit siap-siap. Pastu semua masuk dalam freezer. Pagi sebelum ke
kerja boleh pilih nak masak lauk apa dan bawak turun yang frozen ni kat
bahagian bawah peti ais untuk defrost. Balik kerja dah boleh terus
masak.
Wah..seronok
nya dapat masak sedap-sedap kan? Baca pun dah rasa lapar hahaha..
selamat mencuba ya ibu-ibu. Apa-apa pun yang kita nak buat, nak capai
sesuatu, yang penting persediaan. Bukan setakat memasak saja, tapi nak
berjaya dalam peperiksaan, nak melancong jauh-jauh, nak balik beraya dan
sebagainya.
Untuk ibu-ibu
yang selalu letih balik dari kerja, saya cadangkan ibu mengambil
supplement untuk memberi tenaga dan mengurang stress ibu. Kalau ibu
berminat dengan supplement Shaklee, ibu boleh hubungi saya ye. Boleh kita borak-borak dan share tips.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar